2012. nov. 21.

Amy Kathleen Ryan: Ragyogás


A távoli jövőben a Föld haldoklik. Hogy az emberiség megmeneküljön, két űrhajó indul útnak, egy év különbséggel; az Új Látóhatár és az Empyreum. Céljuk, hogy a hajókon tartózkodó fiatal, tehetséges és lelkes emberek egy távoli bolygón letelepedve benépesíthessék azt, és új életet kezdjenek rajta.  A két hajónak elvileg nem szabadna találkoznia egymással, ez azonban mégis megtörténik, ami az Empyreumon utazókat nyugtalansággal tölti el. Senki nem tudja, hogy miért várta be őket az Új Látóhatár, egészen addig, amíg meg nem támadják őket és az összes lánygyermeket el nem hurcolják a hajóról. A támadásban szinte az összes felnőtt meghal, és a hajó is jelentős károkat szenved. A túlélő fiúgyerekekre vár a feladat, hogy a hajót elvezessék, és a lányokat visszaszerezzék. Ezeknek a fiatal fiúknak azonban hiányoznak a szüleik, a lánytestvéreik és a barátnőik. Teljesen össze vannak zavarodva és kétségbe vannak esve. Vezetőre van szükségük, egy olyan emberre, aki lelket önt beléjük, aki célt tűz ki eléjük. A feladatra jobb híján két ember is alkalmasnak bizonyul, akik közül az egyiket (Kierant) túl szánalmasnak, míg a másikat (Sethet) pedig kissé pszichopatának éreztem.

Eközben az Új Látóhatáron hősnők, Waverly lesz a biztos pont, az elrabolt lányok többségének a szemében. Benne hisznek, és benne bíznak. Waverly nem hiszi el, amit az Új Látóhatár kapitánya be akar nekik mesélni, miszerint az „elrablásuk” csak egy mentőakció volt a megsérült Empyreumról, ahol sajnos a többiek mind odavesztek.

A támadás előtt az Empyreumon Waverly és Kieran egy párt alkottak, már a házasságukat tervezgették, de ez a tragédia mindent megváltoztatott. A két fiatal elszakadt egymástól és mindkettejük vállára mázsás súlyként nehezedett a felelősség. Kieranra az  Empyreumen lévő legénység vezetése és irányítása miatt, míg Waverlyre az elrablói hajóján lévő lányok összefogása és szabadulásuk tervének a megvalósítása miatt.

A könyv ajánlója kapcsán a következőt olvastam:

GLOW begins the most riveting series since The Hunger Games.

Nos. Hogy mi köze a kettőnek egymáshoz? Azon kívül, hogy hatásvadász, amire egyébként semmi szükség, mert nagyon jó könyv? Szerintem az égvilágon semmi, nem is értem, hogy miért említik egy lapon a kettőt. Hacsak nem azért, mert mindkettő hangulata sötét és ijesztő. Katniss történetét sokkal kidolgozottabbnak és (ez most hülyén fog hangozni a könyv cselekményét ismerve), de lágyabbnak éreztem. Ebben a könyvben nem csak Waverlyn volt a hangsúly, nem csak az övé volt az egyedüli főszerep. A két fiú, Kieran és Seth is jelentős befolyással bírtak a történetre. Kieran "megvilágosodása", Sethel vívott személyes harca, és a két fiú hatalomért folytatott küzdelme ugyan olyan fontos részét képezte a történetnek, mint a lányok elrablása és az ellenük elkövetett szörnyűségek. 

A regény középpontjában egyértelműen nem a romantika áll, hanem az emberi kegyetlenség és hazugság, az emberek manipulálása és megtévesztése. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy az emberi természet legsötétebb bugyraiba nyerhettünk betekintést e történet kapcsán. A cselekmény gyors tempójú, felváltva lehetünk tanúi, hol Waverly, hol pedig Kieran szemszögéből a hajókon történt eseményeknek. Kezdetben meg voltam győződve arról, hogy micsoda sorcsapás és kegyetlenség érte az Empyreumon utazó embereket, majd szép lassan, ahogy egyre több információt megtudtam az ellenség motivációját illetően, egyre jobban elborzadtam és ledöbbentem, hogy micsoda gaztettekre képes az ember a "jó cél" érdekében. Nem tudnám megmondani, hogy melyik hajó kapitánya volt a nagyobb gazember.

A könyv magával ragadó, tele van feszültséggel és drámával, melynek köszönhetően rengeteg kérdés merülhet fel az olvasóban a szereplők által helyes és helytelennek vélt tettek jogosultsága kapcsán. Nem beszélve arról, hogy jó pár vallási kérdést is felvet az írónő, miszerint mondhatja e bárki, hogy ő Isten kiválasztottja, és ha már így áll a dolog, akkor mikor válik egy ilyen vezető veszélyessé. Mindenesetre egy dolgot jó ha szem előtt tartunk olvasás közben: minden éremnek két oldala van, semmi sem tisztán fekete vagy fehér.

Ui.: Nem tudom, hogy egy tizenéves mennyire érzi át és érti meg a szereplők tetteinek a súlyát és következményét. Mindenképp "idősebb fiataloknak" ajánlanám a könyvet.

Amy Kathleen Ryan




Kiadó: Maxim Kiadó
Eredeti cím: Glow (Sky Chasers 1.)
Fordította: Sóvágó Katalin
Oldalszám: 352

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése