2014. szept. 24.

Otfried Preussler: Torzonborz megjavul

Végre, végre Otfried  Preussler legeslegutolsó paprikajancsis és vitézlászlós története Torzonborz megjavul címmel nemrég hozzánk is eljutott és így teljes lett a Torzonborz-trilógia, melynek köszönhetően bizony az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Sír, mert ezzel véget értek számunkra Torzonborz kalandjai és nevet, mert már ezt a részt is tűkön ülve vártuk és az előző részekhez hasonlóan ebben sem csalódtunk, rendkívül jól szórakoztunk és rengeteget nevettünk. És bár még messze az év vége, de mi már most tudjuk, hogy nálunk az idei év kedvencei Torzonborzék lettek.

Ez a kötet egyébként egészen más volt, mint az elődjei, ebben most nem volt gonoszság, meg csalás és tolvajlás, persze utóbbinak a gyanúja többször is felmerült Nagymama és Üstöllési százados fejében, amikor lába kélt a százados kerékpárjának vagy épp Háy asszonyság varázserejű kristálygömbjének, a Nagymama különleges sütőtökeiről már nem is beszélve, mely dolgok eltűnésében egyértelműen Torzonborz volt a gyanúsított, de persze mindennek megvolt a maga magyarázata - mint később kiderült -, de nem akarok ennyire előre szaladni, kezdjük inkább az elején.

Miután Torzonborzot kiengedték a börtönből a jó magaviselete miatt, senki nem akarta elhinni neki, hogy ő most már jó útra tért és végleg felhagyott a rablómesterséggel. Bevallom mi is kissé szkeptikusak voltunk ezzel kapcsolatban, hiszen Torzonborzzal eddig mindig csak a baj volt. Először elrabolta Nagymama zenélő kávédarálóját, majd később pimasz módon felfalta Jancsi és Lackó elöl az összes kolbászt az utolsó szál káposztáig... Szóval egy kicsit sem volt példaértékű amiket eddig művelt, úgyhogy nehéz volt elképzelnünk, hogy csak úgy ukmukfukk megjavult, és hogy minden hátsó szándék nélkül kereste fel a szabadulása napján Nagymamát, csakhogy bocsánatot kérjen tőle. De mivel egy mesében minden megtörténhet, így a szereplőkkel együtt mi is kénytelenek voltunk hozzászokni a gondolathoz, hogy csodák márpedig igenis léteznek. Olvasás közben persze többször megfordult a fejünkben, hogy ez a „jó ember leszek” elhatározás is csak egy furfangos terv része Torzonborz részéről, mert ugye egy békés állampolgárnak ugyan mi szüksége lenne két hordó puskaporra, fél tucat pisztolyra meg hét tőrre, de mint kiderült ennek is megvolt az oka, amit nem szívesen tárnék most elétek, izguljatok csak ti is és találgassatok addig.

Roppant mód élveztük a gyerekekkel ezt az utolsó részt is, bár ha választanunk kéne a három könyv közül, akkor még mindig az első vinné el a pálmát, amit ennek örömére tegnap újra is kezdtünk. Nem tudom, hogy más családnál hogy van, de nálunk mind a két gyerekem bűnösen sok energiát pazarol arra, hogy folyamatosan és álságosan bemártsák egymást, ezzel is az őrületbe kergetve bennünket, nem beszélve a rengeteg veszekedésről és civakodásról, de ha este az apjuk a kezébe veszi ezt a könyvet, akkor mindketten, mint a kisangyalok dobják le magukat rögtön az ágyra és hallgatják szótlanul – de nem mocorgás nélkül – Torzonborz kalandjait, akit mi, ha szögre akasztotta a rablómesterségét, ha nem, mindig nagyon szeretni fogunk. 

A könyv külleméről, minőségéről és a benne található csodás rajzokról, mint már korábban most is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A képek, melyek majd minden oldalon találhatóak tökéletesen kiegészítik a szöveget, viccesek és részletesek, így sokáig el lehet felettük szöszölni.

A(z) IMG_20140922_151342.jpg megjelenítése

A sorozat részei:
Torzonborz megjavul

Ha minden igaz, akkor a kiadó a Kolibri Klasszikusokban még több meseregényt tervez megjelentetni a szerzőtől, mi pedig kíváncsian és nagy-nagy izgalommal várjuk, hogy melyek lesznek azok. :)

Kiadó: Kolibri
Eredeti cím: Hotzenplotz 3.
Fordította: Nádori Lídia
Oldalszám: 120




Újabb felolvasószínház a Katonában!

Torzonborz újra felbukkan, és nemcsak Nagymama kertjében, hanem a Katona József Színház Előcsarnokában is, ahol – csakúgy, mint tavasszal – Kiss Eszter, a Katona József Színház színésze, valamint Dékány Barnabás, Dóra Béla és Böröndi Bence, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói keltik életre a héttőrös gazembert és a Torzonborz-trilógia többi szereplőjét.
Időpont: 2014. október 18., 11 óra és a belépés most is ingyenes!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése